O Mexiku

Mexiko mapa horizontal

Mexiko

  • Je dvacetpětkrát větší než Česká republika, hlavní město je Mexiko City
    (španělsky Ciudad de México)
  • Má 11 x více obyvatel, které vzniklo mísením původních indiánů
    s přistěhovalými Španěly.
  • Úředním jazykem je španělština, dále se používá dalších 62 indiánských jazyků.
  • Řada činných i vyhaslých sopek, zemětřesení, subtrop. až trop. podnebí

Interaktivní mapa mexických zajímavostí

Na této mapě nalezneš po rrozkliknutí přírodní i kulturní památky Mexika.

Historie

První vyspělá civilizace byla na území dnešního Mexika již v 1 tis. př. n. l. a vyvrcholila kulturou Olmeků (1200-400). Kolem roku 300.n.l. se z území Guatemaly po Yucatánu rozšířila vyspělá civilizace Mayů - stavěli kamenné pyramidy (Tical) a ovládali astronomii.chichen-itza pyramida

Ve 12. a 13.století přišli ze severu Aztékové a založili v kotlině centrálního Mexika město Tenochtitlán. Původně mocnou říši svrhl v krátké době španělský dobyvatel Hernán Cortés. Tenochtitlán padl roku 1521 a již roku 1535 vzniklo na dobytém území Nové Španělsko, hlavním městem se stal Ciudad de México. Následovala doba španělské vykořisťování a genocida původních obyvatel. Během 19. století sice získalo Mexiko nezávislost, zapletlo se ale do války s USA (40. léta), kde ztratilo Kalifornii, Arizonu, Nové Mexiko a další příhraniční oblasti. Vládou nad zemí se také na čas zmocnili Francouzi. Zakladatelem moderního mexického státu je Benito Juaréz, první prezident v Americe indiánského původu. Díky objevu ropy v mexickém zálivu je životní úroveň v zemi relativně vyšší, než v ostatních latinsko-amerických zemích.

Mexiko je ideálním místem pro archeology. Hlavní kultury se zde vyvíjely již před  3 tisíci lety; zdejší kultura je dodnes značně ovlivněna indiánskou.

Videa

Zde se můžete podívat na krátkou reportáž o Mexiku (video je vhodné i pro menší děti, trvá necelé 2 minuty). 

 

Chudoba  v Mexiku – krátké video přináší nejen autentické výjevy ze života chudých, ale i čísla, která uvádějí statistiky.

 

Zde se můžete podívat na zajímavý rozhovor s Dášou Winklerovou, která byla jeden rok  dobrovolnicí v Mexiku. Hovoří zde o svých zážitcích z dobrovolné služby, o bezpečnostní situaci, mexických dětech i o komunitě, ve které pobývala.
Video je amatérské, trvá asi 15 minut a je určeno spíše pro starší žáky nebo studenty, lze ho přehrát i jen jako audio. 

 

Hudba

Zde si můžete poslechnout pásmo mexických písní pro navození té správné „mexické“ nálady.

 

 

Día de Muertos

dia-de-los-muertos-dortJe památka všech zemřelých u nás lidově nazývaná Dušičky a probíhá i ve stejnou dobu jen o něco déle (1. - 2. 11.). V Mexiku mají zajímavý zvyk – dělají pro svoje zemřelé barevné, bohatě vyzdobené oltáře. Na každém oltáři by měly být květiny, nejlépe žluté či oranžové, dále křišťálová sklenice s vodou, sůl, kříž (udělaný z hlíny nebo písku). Když je oltář dělaný pro dítě, tak se vždy položí jeho oblíbená hračka. Překvapující jsou keramičtí psi, prý pomáhají na cestě do nebe – dělají schody, po kterých může člověk jít (pomůžou ale jen ti psi, o které se člověk dobře staral). Pro zemřelé se připravuje jídlo, které měli nejraději, to se pak položí na oltář pro připomínku svých zemřelých a pro jejich potěšení. Dále se pro připomínku umisťuje fotka zemřelého, svíčky, které dávají světlo, když se zemřelý bude vracet a chléb zemřelých (sladká upečená buchta pro tuto příležitost). Celý oltář se pak ozdobí květinami z krepového papíru, před oltářem se udělá kříž z hlíny nebo písku a cesta z okvětních lístků pro zemřelého. Příprava je myšlena vážně a každý se snaží udělat oltář co nejhezčí.

Tento svátek je jedním z nejdůležitějších, lidé se na počest zemřelých scházejí u oltářů i na hřbitovech, veselí se a hodují i několik dní a věří, že své mrtvé slyšeli. V tyto dny oblékají příhodné kostýmy a celá událost je jedním velkým barevným folkorním zážitkem a pastvou pro oči. Obdobou tohoto svátku např. Halloween a křesťanský svátech Všech zemřelých (Dušičky).

dia de muertos_oltář 4Oltář

dia de muertos cukrovíTradiční cukroví pečené pro Día de Muertos

die de muertos_kostratepotzotlánOslavy z Día de Muertos. Hororů se Mexičané stoprocentně nebojí. A kdo ví, možná že právě zde čerpal Tim Burton inspiraci pro svůj film Mrtvá nevěsta...

Krátké video z oslav svátku Dne Mrtvých si můžete pustit zde

 

Kde naše dobrovolnice a dobrovolníci pomáhají?

  • Pomáhalo zde již deset českých salesiánských dobrovolnic/dobrovolníků od roku 2007. Hlavním místem dobrovolné služby je město Ciudad Juarez.
  • Seznam současných dobrovolníků a zemí, kde působí, naleznete zde. Níže na této stránce naleznete i jejich dopisy, které pravidelně posílají z míst své dobrovolné služby.
  • Fotogalerie od našich dobrovolníků z Mexika si můžete prohlédnout zde, fotogalerie z dalších zemí zde.

Přejeme vám dobrou chuť a příjemné zážitky
s Dnes jím jako Mexičan!

DMS pro Adopci nablízko!

Projekt Adopci nablízko můžete podpořit prostřednictvím služby DMS, kterou zajišťuje Fórum dárců.

Jak přesně dárcovskou SMS poslat pro jednorázový příspěvek

Do textové zprávy napište: DMS ADOPCENABLIZKO 30
Cena této DMS je 30 Kč

DMS ADOPCENABLIZKO 60
Cena této DMS je 60 Kč

DMS ADOPCENABLIZKO 90
Cena této DMS je 90 Kč

Zprávu zašlete na tel. číslo: 87 777 


Jak přesně dárcovskou SMS poslat pro dlouhodobou podporu

DMS TRV ADOPCENABLIZKO 30
Cena této DMS je 30 Kč měsíčně.

DMS TRV ADOPCENABLIZKO 60
Cena této DMS je 60 Kč měsíčně.

DMS TRV ADOPCENABLIZKO 90
Cena této DMS je 90 Kč měsíčně.

Zprávu zašlete na tel. číslo: 87 777 

Více informací naleznete na www.darcovskasms.cz.

Pomáhejte s námi

Staňte se členem Klubu přátel a pomáhejte se námi!

      • 860 Kč - přípravný víkend pro jednoho dobrovolníka

      • 320 Kč - den práce dobrovolníka v Indii
        o        V Indii momentálně pomáhá: Martina Švehláková (jih)

  • 650 Kč - 2 týdny pojištění pro jednoho dobrovolníka v Zambii:

           o       V Zambii momentálně pomáhá: Marie Procházková, v Indii Jakub Honěk a v Bulharsku  Václav Jakubíček, Dorota Sedláčková, Jan Tomiga a Kateřina Váňová. 

    Registrujte se ZDE......

    ... a pomáhejte s námi!