Indický jídelníček
Alu gobi (pro 4 osoby)
- 1 květák, nakrájený asi na 5cm kousky
- 2 střední brambory, oloupané a nakrájené na asi 3cm kousky
- 1 lžíce jemně nasekaného zázvoru (nemusí být)
- lžička soli
- čtvrt lžičky semínek římského kmínu
- čtvrt lžičky kurkumového prášku
- půl lžičky čili
- 2 lžíčky mletého koriandru
- 1 lžička prášku z manga (amchur) (neseženete-li, nelamte si hlavu)
- půl lžičky garam masaly
- špetka asafoetidy
- 5 lžic oleje
- 2 lžíce čerstvého nasekaného koriandru
Postup
- Rozehřejte na pánvi na středním ohni olej, přidejte římský kmín asafoetidu, kurkumu, zázvor.
- Když začne římský kmín praskat, přidejte květák, brambory a sůl, zamíchejte a přikryjte.
- Duste dokud květák a brambory nezměknou (asi 15 minut), občas promíchejte.
- Přidejte zbytek koření, stáhněte oheň a vařte ještě asi 5 minut.
- Ozdobte čerstvým koriandrem. Podávejte s rýží.
Masala dosa - pro šikovné či odvážné kuchaře
- 1,5 hrnku rýže
- půl hrnku loupaného urad dalu (černá čočka)
- sůl (dle chuti)
- olej na smažení
Postup:
- Rýži a čočku namočte předem na několik hodin do vody
- Až změknou, rozdrťte je na jemnou pastu
- Smíchejte, přidejte sůl a vodu, až vznikne řídké těstíčko, které nechte přes noc odležet při pokojové teplotě. Pozor, těsto asi dvakrát nabyde!
- Těsto rozetřete do tenka na rozehřáté pánvi a opečte.
Náplň:
- 2 velké brambory vařené brambory, rozkrájené na kousky
- 1 střední cibule, nasekaná na drobno
- 1/2 lžičky žlutého půleného hrachu (to není chyba, je tam jen na ochucení)
- 1/2 lžičky hořčičného semínka
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1-2 zelené chili papričky
- kari lístky (curry leaves) nebo čerstvá nať koriandru
- 1 lžíce oleje
- sůl podle chuti
- olej nebo přepuštěné máslo na smažení - asi 2 lžíce
Postup:
- Na oleji nebo másle osmažte hořčičná semínka, hrách, cibuli a ostatní koření.
- Až cibule zezlátne, přidejte vařené brambory a promíchejte
- Touto směsí naplňte dosu.